Werkt een motorverzekering hetzelfde als een autoverzekering?

Bij de aanschaf van een motor is het ook van belang om voldoende aandacht te besteden aan het zoeken van een goede motorverzekering. Hoewel het vergelijken van een motorverzekering waarschijnlijk lijkt te verschillen met het vergelijken van een autoverzekering, is dit in de praktijk eigenlijk niet het geval. De premie voor een motorverzekering wordt, net als bij een autoverzekering, gebaseerd op de nieuwwaarde van de motor in combinatie met de leeftijd van de bestuurder en het aantal schadevrije jaren.

Motorverzekering doorgaans goedkoper dan een autoverzekering

Hoewel de hoogte van de te betalen premie voor een motorverzekering op ongeveer dezelfde manier wordt bepaald als bij een autoverzekering, is een motorverzekering doorgaans een stuk goedkoper. De reden hiervoor is voornamelijk dat de nieuwwaarde, en dus ook de dagwaarde, van een motor doorgaans een stuk lager ligt dan die van een auto. Zelf als beginnende motorrijder is het hierdoor mogelijk om een motorverzekering af te sluiten voor slechts enkele tientjes per maand. Bij een auto begint de premie van een autoverzekering toch al snel bij de €50 voor beginnende bestuurders.

Motor kopen en motorrijtuigenbelasting

Net als bij een auto, moet je ook als je in het bezit bent van een motor elk kwartaal motorrijtuigenbelasting betalen. Net als dat de hoogte van de premie voor motorverzekeringen doorgaans lager is dan de hoogte van de premie van de autoverzekering, is dit ook bij de te betalen motorrijtuigenbelasting het geval. Natuurlijk weegt een motor een stuk minder dan een auto, waardoor bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting automatisch een lager bedrag tot stand komt.
Verder is de hoogte van de te betalen motorrijtuigenbelasting voor uw motor ook afhankelijk van de provincie waarin u woont. Als u in de Randstad woont, dan is de motorrijtuigenbelasting doorgaans een stukje hoger dan wanneer u bijvoorbeeld in Groningen zou wonen. Naast de maandelijkse kosten van de verzekering moet u dus ook rekening houden met de te betalen wegenbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *